Jumat, 20 November 2015

Pemulihan Poison Ivy - Bagaimana Anda Boleh Beritahu Jika Anda Mempunyai Poison Ivy dan Apa yang Dilakukan Jika Anda Adakah

Pemulihan Poison Ivy - Bagaimana Anda Boleh Beritahu Jika Anda Mempunyai Poison Ivy dan Apa yang Dilakukan Jika Anda Adakah

Mengetahui beberapa ubat racun ivy boleh datang berguna sebagai tumbuhan ini tumbuh agak banyak hasil di Amerika Syarikat dan Kanada. Biasanya, ia tumbuh dengan Twining pada batang-batang pokok atau luas atas tanah tetapi ia juga boleh tumbuh menjadi semak tegak.

Akar, daun, dan batang mempunyai sap beracun dipanggil urushiol. Apabila anda telah mengalami keracunan, terdapat beberapa ubat racun ivy anda boleh mencuba.

Bagaimana anda tahu jika anda telah datang ke dalam kenalan dengan tumbuhan ini tertentu? Biasanya, ruam gatal-gatal muncul dalam 24-72 selepas hubungan dengannya. Ruam bermula lebam merah yang kecil yang kemudiannya berubah menjadi lepuh saiz yang berbeza. Ia mungkin lebih kerak atau selut.

Ruam terdapat pada bahagian badan yang bersentuhan dengan urushiol kilang itu. Ruam muncul dalam garis lurus atau jalur-jalur pada kulit tetapi ia juga boleh mempunyai bentuk tertentu atau corak. Menggaru atau menyebarkan cecair lepuh tidak akan merebak keracunan ke bahagian-bahagian badan yang lain atau kepada orang lain.

Selalunya, punca ruam merebak adalah pendedahan tambahan kepada sap beracun yang boleh hadir pada tangan, pakaian, dan objek lain.

Ia membantu untuk mencuci kulit dengan segera (biasanya sebelum 15 minit telah berlalu) selepas bersentuhan dengan tumbuhan. Ia membantu mencegah reaksi sebagai urushiol mengikat kepada protein kulit selepas masa itu. Jika tidak, terdapat beberapa ubat-ubatan ivy racun boleh anda gunakan.

Salah satu ubat ivy racun adalah cuka epal cider. Ia dikatakan bekerja dengan mengeluarkan racun sambil membantu dengan penyembuhan. Hanya memohon secara bebas di kawasan yang terjejas dan ruam akan hilang tidak lama lagi.

Mengetahui racun ivy ubat atau dua boleh membantu melegakan gatal-gatal dan membakar disebabkan oleh kilang. Terdapat banyak lagi ubat untuk ivy racun dan ia adalah yang terbaik untuk mengetahui lebih lanjut tentang mereka.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar