Kamis, 19 November 2015

Apa yang perlu Adakah Untuk Sembelit

Apa yang perlu Adakah Untuk Sembelit

Sukar membuang air besar mempunyai beberapa sebab seperti mobiliti rendah, ubat-ubatan, kesihatan dan pemakanan yang tidak sihat. Buang air besar semua orang adalah berbeza tetapi idea-idea tentang apa yang perlu dilakukan untuk sembelit adalah hampir sentiasa sama.

Jika anda sembelit, ia tidak bermakna bahawa anda tidak lulus usus sepenuhnya. Ia hanya boleh bermakna bahawa anda sedang membuang air besar kurang kerap daripada apa yang anda digunakan untuk, mengalami meneran berlebihan atau perasaan pemindahan tidak lengkap. Jika pergerakan anda menurun secara tiba-tiba, anda mungkin sembelit.

Bagaimana anda menghilangkan sembelit?

Mengetahui apa yang perlu dilakukan untuk sembelit boleh menyebabkan untuk bantuan segera. Mengambil serat pemakanan adalah bantuan yang besar. Diambil setiap hari, serat ini dapat membebaskan anda kesukaran anda. Terdapat beberapa jenis gentian pemakanan: serbuk bran, methylcellulose, psyllium husk, kalsium polycarbophil dan guargum. Ini boleh dicampur dengan air atau datang dalam bentuk pil.

Julap osmosis meningkatkan jumlah air di dalam usus yang melembutkan najis untuk membuang air besar lebih mudah. Epsom garam dan Susu Magnesia adalah julap osmosis yang paling biasa. Ambil 5-30 mL secara lisan dua kali sehari untuk menghasilkan pergerakan dalam masa 5 hingga 24 jam.

Adakah terdapat cara yang lebih mudah untuk menyelesaikan masalah ini melekit?

Pelembut najis digunakan untuk membantu membuat ia lebih mudah untuk lulus najis. Diambil secara lisan, ini harus berkuat kuasa pada 1 hingga 3 hari tetapi keputusan yang lebih cepat jika diambil melalui dubur di mana pergerakan boleh berlaku dalam masa 5 hingga 20 minit. Pelembut najis adalah penawar yang cepat untuk buang air besar kesukaran tetapi tidak boleh dipercayai dalam jangka masa panjang.

Ia adalah lebih baik untuk beralih kepada tabiat makan yang sihat dan gaya hidup kerana mencegah gejala adalah lebih baik bila-bila masa daripada mengetahui apa yang perlu dilakukan untuk sembelit apabila ia mencecah anda.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar